DIGITAL NARRATIVES  
  
 
 
 
 

 
 
DF02 Hva sier trærne?

Kan man tenke seg at vindens sus i trekronene er trærnes måte å kommunisere på? Og at dersom vi klarte å dekode denne lyden og oversette den til vårt språk, så ville vi få vite hva trærne sier? Marte Aas' fortelling om trærnes språk kombinerer direkte online overføring, databaser og sanntids generering til et svært poetisk verk.

Lansert 11. oktober 2005
Ved Marte Aas
Tekst: Marte Huke
Webdesign: Marta Magnus
Programmering: Rune Lain Knudsen
Hosted by: Bergen Senter for Elektronisk Kunst BEK
Kurator: Per Platou
© Marte Aas, BEK/PNEK, NRK Ulyd 2005

 

Digital lek med et romantisk natursymbol - intervju med Marte Aas
- Publisert 12.09.2005, NRK Ulyd

Ulyd: N år begynte du å lure på hva trærne sier?

Marte Aas: Da jeg for lenge siden leste et essay i en liten bok av Bengt af Klintberg fra 1970-tallet: 'Har trærne eget språk?' Klintberg er en folklorist som har skrevet mest om urbane myter, men her fabulerer han omkring hvorvidt trærne har et eget språk og i så fall hva de sier.

Men idéen om å gjøre det som teksten foreslår, kom for ca. ett år siden. Først skulle det bli en installasjon med fotografier og lyd, men så deltok jeg på en workshop på Atelier Nord om fysisk programmering, noe jeg fortsatt ikke helt skjønner, men jeg møtte i hvert fall Rune Lain Knudsen der, han som nå har programmert prosjektet.

Aas
Billedkunstner Marte Aas foran et av NRK-trærne

Ulyd: Hvordan kom du på å bruke lyd?

Aas: Jeg har jobbet med video før, med enkle 'levende stillbilder' , f.eks. en video av en hund som står og bjeffer mot kamera, og der var lyden jo vesentlig. Den var en del av en utstilling som heter 'Ufolandskap'. Se forøvrig marteaas.com...

Ulyd: Er det gjennom video fotografer og billedkunstnere finner til lyden?

Aas: Video er jo en ganske naturlig bro fra det visuelle til det auditive, ja...

Ulyd: Du kaller deg billedkunstner, men er utdannet fotograf?

Aas: Jeg er nysgjerrig på å uttrykke meg, uansett på hvilken måte. Men jeg opplevde vel termen 'fotograf' som begrensende fordi fotografi forbindes med så mange forskjellige disipliner utenom kunsten, så jeg måtte alltid forklare at jeg jobbet med kunst og ikke med reklame og slikt - selv om jeg har gjort det også -, og da kunne jeg jo kalle meg billedkunstner med en gang. Men nå må jeg vel snart finne på noe anna, siden jeg nå har begynt å jobbe med lyd...

Et romantisk eventyr...
Ulyd: Har 'Hva sier tr ærne' et budskap?

Aas: Jeg håper jo at de som ser på det, skal få noen tanker i etterkant i forhold til hvordan vi forholder oss til naturen, selv om det høres ut som en klisjé.

Det er på den ene siden en slags eventyrfortelling som viser oss en overraskende versjon av verdenen, men kan på den andre siden kanskje også si noe om hvordan vi bygget vår egen identitet ved hjelp av romantiske naturforestillinger og naturmetaforer. Spesielt i Norge er jo dette heftig i kulturhistorien, men også i andre europeiske land som f.eks. Tyskland, helt klart.

Samtidig har vi prøvd å finne en slags alternativ poetikk for treet. Resonnementet har gått på at hvis trærne snakker så snakker de med andre tunger enn oss, ut i fra helt andre parametre.

Ulyd: Det snakkende treet er jo også en romantisk idé?

Aas: Jo da, men det er også eldre. Norge er et land fullt av fjell og trær, og våre forfedre hadde mange historier omkring natur og landskap, i Edda-diktningen f.eks., og disse ble så del av Asbjørnsen og Moes romantiske eventyr-prosjekt. Men ålreit, kanskje også 'Hva sier trærne' er et romantisk prosjekt, det er helt greitt for meg...

Spørsmålene ble stilt av Tilman Hartenstein

Marte Aas
Marte Aas er billedkunstner og arbeider som h øgskolelektor i fotografi ved Kunsthøgskolen i Oslo, Fakultet for visuell kunst, Billedkunst. Hennes siste separatutstilling var 'Betwixt and Between' på Galleri Wang i Oslo, 2004.

Marte Huke er forfatter og har gitt ut diktsamlingene Delta (2002) og Se sol (2004) på Tiden Norsk forlag.

Rune Lain Knudsen jobber frilans med musikk, lyddesign og programmering til forestillinger, installasjoner og film/video. Han produserer elektronisk musikk under pseudonymet Flux Rotator.

Marta Magnus er student ved Kunsthøgskolen i Oslo. Der studerer hun grafisk design på siste året.

 

 

 
     PROSJEKT LENKER